Trip Kawah Ijen

KAWAH IJEN VULKAAN EN HOOGVLAKTE

Het vertrek is rond 04:00 uur, de route voert via de doorgaande weg naar het oosten naar Banyuwangi. Even voorbij de stad wordt afgeslagen terug naar het westen. De weg begint nu langzaam te klimmen en men komt door diverse kleine dorpjes. Het laatste stuk is erg steil tot aan de parkeerplaats en de post waar entree moet worden betaald. Aankomst ongeveer 05:00/05:30 uur. Het begint al wat licht te worden en voordat er gelopen gaat worden naar de rand van de krater kan er eventueel koffie worden gedronken. U zit nu op 1800 mtr hoogte.

 

Via een `soms` stijl pad gaat de weg langzaam naar boven (45 minuten). Hier is de zwavelweegplaats en kunt u eventueel even stoppen. Daarna nog eens 45 minuten met slechts heel weinig klimmen en dalen. Na de laatste uitloper dan ineens een uitzicht op de krater en het meer. Onderweg is het niet alleen genieten van het uitzicht maar ook van bloemen langs de kant van de weg.
De afdaling in de krater wordt ten zeerste afgeraden na een ongeluk in 1998 waarbij een toerist om het leven kwam. Vanaf de rand heeft men uitzicht op de zwavelwinplaats in de krater. De zwaveldragers brengen 80 – 100 kilo zwavel naar boven en brengen dat vervolgens naar de fabriek in Licin (13 Km).

De Kawah Ijen is heel anders dan de Bromo. Niet alleen vanwege het kratermeer maar ook door de winning van de zwavel. Bovendien is de tocht zwaarder en dat weerhoudt veel mensen deze trip te maken met als gevolg dat, als men hem wel maakt en geluk heeft, men de enige bezoeker is. Het is wel een aanrader en u krijgt er geen spijt van.
De afdaling terug gaat via hetzelfde pad. Het wordt nu ook warmer en het zand op het pad wordt glad.

 

 

Pas op met uitglijden en draag eventuele camera’s niet op je rug. Terug bij de auto kan er nog wat worden gegeten en dan gaat het richting Banyuwangi. De weg daalt langzaam af tot op zeeniveau.

Halverwege passeert men de zwavelfabriek in Licin (het eindpunt voor de zwaveldragers). De aankomst ligt rond 13.00 – 14.00 uur. De kok kan dan desgewenst nog een lunch voor u maken.
Het kan ’s nachts gemeen koud zijn (temperaturen rond het vriespunt zijn niet uitzonderlijk) draag daarom warme kleding maar in lagen zodat je tijdens de terugtocht, als het warm wordt, iedere keer wat kunt uit doen.
De prijs voor deze trip is sterk afhankelijk van het aantal deelnemers .

 

Vraag ernaar via ons emailadres p.van.dee@corvandee.nl