Gezondheid

GEZONDHEID
Raadpleeg voor alle zekerheid uw arts voor advies over eventueel noodzakelijke vaccinaties, zoals voor tyfus, cholera en hepatitis. Mocht u een land aandoen waar gele koorts heerst dan is een injectie tegen deze ziekte verplicht.
Malaria komt vrijwel overal in Indonesië voor met uitzondering van West en Oost Java.

Tuberculose is algemeen, met name in de oostelijk provincies (de kleine Sunda eilanden ten oosten van Bali). In de regentijd (april-mei) komt knokkelkoorts voor. Hoewel deze ziekte elk jaar slachtoffers vraagt is er geen enkel gevaar als u bij de eerste symptomen een arts raadpleegt. De symptomen zijn onder andere moeheid, koorts, misselijkheid en overgeven, gebrek aan eetlust en kleine rode vlekjes die na drie of vier dagen op de armen zichtbaar worden.

Aanvullende informatie over gezondheidsrisico’s is beschikbaar via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en uw plaatselijke GGD. De bekende Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention beschikken ook over heel veel informatie. U kunt daar ook terecht voor de laatste informatie over vogelgriep in Azië en Indonesië.
Het H5N1 virus komt in Indonesië voor in het wild levende vogels, pluimvee en zangvogels.
Tot zoverre is er van besmetting van mens tot mens (nog) geen sprake.

 

Een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen is voldoende voor een veilige reis. In de eerste plaats dient u contact met besmette vogels te mijden. Bezoek evenmin vogelmarkten. Wees er zeker van dat gevogelte dat u eet (kip, eend, kwartel enz.) door en door gaar is. Was uw handen regelmatig. Het is niet nodig om uw mond en neus met een masker te beschermen.

Sommige soorten muggen brengen malaria of knokkelkoorts over. Om muggen op afstand te houden kunt u het beste een goed bestrijdingsmiddel gebruiken (tropische formule). In Indonesië kunt u in bijna elke winkel Soffell (een creme) kopen en andere gelijksoortige middelen.

Leidingwater is in Indonesië nergens schoon genoeg om te drinken. Gebotteld mineraalwater is in alle steden en zelfs in de meest afgelegen dorpjes verkrijgbaar. Drink overdag vooral voldoende water. Dehydratie treedt erg snel op.

Wie graag (snel) bruin wil worden moet in de tropen erg voorzichtig zijn. Een zonnesteek krijgen kan al na 15 minuten, ondanks de beste zonnebrandolie. Hebt u zich wel eens afgevraagd waarom Indonesiërs altijd de zon mijden en altijd zoveel mogelijk in de schaduw lopen ? Dat is omdat de zon te heet is om je aan bloot te stellen als het niet heel erg nodig is.

 

Als u niet rookt is het goed om te weten dat de meeste Indonesische mannen altijd roken, waar dan ook en bij elke gelegenheid, inclusief in openbare gebouwen en vaak ook waar een rookverbod geldt. In Jakarta geldt nu een rookverbod in openbare gebouwen en in het openbaar vervoer.

 

Na uw lange reis naar Indonesië is het heel verstandig om het de eerste paar dagen rustig aan te doen. Geef uw lichaam de kans om zich aan te passen aan het tijdsverschil en op de gevolgen van jet lag te boven te komen.

 

Mocht u tijdens uw reis onverhoopt een arts nodig hebben dan is Medikaloka in Jakarta, een kliniek van internationale standaard een goede optie. De kliniek is gevestigd in Gedung Graha Irama, Lj. Rasuna Said, Jakarta.