Reizen in de (sub)tropen
Adviezen voor uw gezondheid
U geniet straks volop van uw vakantie in Indonesië of een ander ver land, het onbekende, de schoonheid van andere volken en culturen, tropische kookkunsten, de natuur, zon en verkoeling. Een belangrijke voorwaarde voor uw reisgenot is een goede gezondheid.
Voorkomen is beter dan genezen.
Veel reizigers krijgen tijdens of direct na hun reis diarree. De oorzaak is vaak een bacterie in besmet voedsel en water. De kans om reizigersdiarree op te lopen is groter onder primitieve omstandigheden en in een warmer klimaat, maar i kunt het ook oplopen in een goed hotel. Goede hygiëne in de keuken en juiste voedselbereiding vermindert de kans op ziekte, maar u kunt zelf ok het één en ander doen om darmproblemen te voorkomen.
De belangrijkste hygiëneregels:
-Houd het besmettingsgevaar zo klein mogelijk door goede hygiëne. Was uw handen goed na gebruik van het toilet, voor u gaat koken en voor u gaat eten. In de meeste restaurants is het mogelijk uw handen te wassen maar vele toiletten zijn niet zo hygiënisch zoals u gewend bent. Beter is een vloeibare zeep uit Nederland mee te nemen die u zonder water kunt gebruiken.
-Zorg dat uw voedsel tegen vliegen is beschermd. Let hierbij vooral op voedsel dat koud in de vitrines staat of voedsel dat op straat wordt verkocht.
-Voedsel dat besmet is, ziet er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend, dus ga niet alleen op het uiterlijk van eten af. Ga zoveel mogelijk na hoe het bereid is. Bent u in een restaurant waar het erg druk is dan kunt u er bijna zeker van zijn dat het voedsel hier goed is al is het nooit een zekerheid.
-Niet al het water is drinkwater ! Of zeg maar liever dat al het water geen drinkwater is ! Drink mineraalwater (met of zonder koolzuur), vruchtensap en dergelijke uit verzegelde flessen.
-Vermijd zoveel mogelijk ijsblokjes tenzij het hier ijsblokjes betreft welke gemaakt zijn van mineraalwater. Bij twijfel geen ijsblokjes gebruiken.
-Thee en koffie, bereid met goed doorgekookt water, kunt u drinken.
-Drink geen ongekookte melk tenzij het daadwerkelijk uit een pak komt.
-Onthoud bij eten; wantrouw rauw !
-Fruit kunt u het beste zelf schillen in plaats van fruit te eten dat door anderen is geschild.
-Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar).
-Eet ook geen rauwe vis of rauwe schelpdieren.
-Eet geen onverpakt ijs.
Behandeling van diarree .
Loopt u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch diarree op, gebruik dan altijd ORS. Dit is een combinatie van suiker, zout en water die ervoor zorgt dat uw conditie op peil blijft. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor het klaarmaken van Oral (Rehydration Solution (O.R.S.). e belangrijkste maatregel bij diarree is het voorkomen van uitdroging door veel te drinken (thee, bouillon of rijstwater). Normaal gesproken heeft iedereen per dag 1 à 2 liter vocht nodig. In de tropen is dat natuurlijk meer en bij diarree is dat nog meer. Na iedere dunne ontlasting of bij braken gebruikt u een O.R.S. oplossing volgens voorschrift (het kan prettig zijn om wat citroensap toe te voegen voor de smaak). De darm neemt alleen water op als tegelijk suiker en zouten worden opgenomen. De combinatie van suiker en zout met water in O.R.S. zorgt er dus voor dat uw conditie enigszin op peil blijft. U doet er verstandig aan genoeg O.R.S. mee te nemen om uzelf twee dagen te kunnen behandelen. Als u niet over O.R.S. beschikt kunt u, totdat u het middel kunt verkrijgen, zelf een oplossing maken die erop lijkt: meng acht klontjes suiker en één theelepel zout met één liter water (voor volwassenen en oudere kinderen).
Stopmiddelen als loperamide (Imodium *), Diarem *) of Diacure *) zijn heel nuttig in geval van bus- of treinreizen. Pas er echter wel mee op ! Overmatig gebruik kan leiden tot verstopping. Bij diarree die gepaard gaat met hoge koorts mag u nooit stopmiddelen gebruiken (ook al moet u met de bus mee). Ook als er bloed of slijm bij de ontlasting zit of als u zwanger bent mag u geen stopmiddelen gebruiken. Middelen als Norit, Entosorbine- of Tannalbin hebben bij reizigersdiarree geen zin en kunnen bovendien de werking van geneesmiddelen, malariatabletten of van de pil verminderen. Voor meer informatie over pilgebruik en diarree kunt u deze website raadplegen.
*) Deze middelen zijn alleen geschikt als de diarree absoluut gestopt moet worden. Voor kinderen geldt een andere dosering.
In de onderstaande gevallen is het raadzaam altijd een arts te raadplegen.
– Als er bloed of slijm bij de ontlasting zit
-Bij een lichaamstemperatuur boven 39 graden Celcius
-Als de diarree langer duurt dan drie dagen (voor ouderen en kinderen al na één dag)
-Als de diarree gepaard gaat met heftig braken
-Als het een klein kind betreft
Deze pagina is nog onder constructie en zal later worden uitgebreid met:
Insectenbeten
Zonnen