Uit eten

UIT ETEN
Af en toe zult u denken dat het erop lijkt dat Indonesiërs de hele dag en het grootste deel van de nacht eten en drinken. Het aantal restaurants, eetstalletjes en verkopers van hapjes en drankjes is verbazingwekkend. Met name in de steden is het niet moeilijk om wanneer dan ook een stalletje te vinden.

 

Voordat u Indonesiërs uitnodigt voor lunch of diner, is het goed om te weten dat wij eigenlijk niet gewend zijn aan lang tafelen. We zijn gewend om in een restaurant snel te bestellen, snel te eten en snel weg te zijn. Daarom, als u merkt dat uw gasten wat onrustig worden en de conversatie stokt, dan ligt dat niet aan problemen rond uw gastvrijheid. Integendeel, uw gasten voelen waarschijnlijk aan dat zij al te lang van uw gastvrijheid gebruik hebben gemaakt.

 

Fooien geven in Indonesië is erg makkelijk. Wat u ook geeft is welkom en als u geen fooi geeft dan is dat ook geen probleem. Restaurantpersoneel, met uitzondering 4 of 5 sterren hotels, verwachten al helemaal geen tip.
Aan de andere kant, gidsen zijn voor hun levensonderhoud geheel of grotendeels afhankelijk van uw fooi, omdat hun basis salaris (als ze dat al hebben) te laag is om van rond te komen.