Voeding

VOEDING
U zult in Indonesië talloze gerechten tegenkomen die in Europa nooit op de menukaart staan. De variatie is net zo groot als de diverse Indonesische culturen.

Voor de meeste Indonesiërs is rijst de basis van alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner. Maar in de meer oostelijke provincies, waar het klimaat droger is, maakt rijst plaats voor maïs en knolgewassen zoals cassave. Maïs en knolgewassen verliezen geleidelijk hun populariteit en krijgen het stigma van “voedsel van de armen”.

Gekookte of gebakken rijst eet men graag met één of meer vlees-, vis- of groentegerechten. Indonesiërs vinden pas dat het eten smaakt als het pittig is. Het gebruik van sambal (hete pepers) is dan ook algemeen.

 

De smaak van het voedsel hangt sterk af van de plaatselijke situatie, maar in het algemeen is het pittig tot zeer pittig.
Een uitstekende en zeer betaalbare manier om kennis te maken met het echte Indonesische eten is via een bezoek aan de Padang restaurant. Het personeel zet zonder iets te vragen een tiental gerechten op tafel. U hoeft zich geen zorgen te maken, want er wordt niet verwacht dat u alles opeet. Eet wat u lekker vindt en u betaalt aan het eind van de rit alleen wat u hebt geconsumeerd.

 

Mocht u toch trek krijgen in burgers of pizza dan kan u ook in Indonesië uitstekend terecht, bijna alle internationale fastfood ketens zijn in Indonesië aanwezig. Bovendien serveren alle hotels een internationaal menu.

 

Nederlandse bezoekers kunnen verrast opkijken wanneer zij een bruin Holland’s Caf’é tegenkomen, huzarensalade en soms zelfs hutspot of bitterballen.
Wie gewend is aan een ontbijt met bacon and eggs moet er rekening mee houden dat de eggs geen probleem opleveren, maar dat bacon in een Islamitisch land als Indonesië moeilijk verkrijgbaar is, met uitzondering van Bali.