Becak en Ojek

BECAK EN OJEK
Indonesië kent enkele exotische vervoermiddelen, onder andere de fietstaxi of betjak (becak) en ojek. Dat laatste is een motorfiets waarmee de eigenaar zich verhuurt als taxi. U zegt waar u naar toe wilt, klimt achterop en dat is dat. Hoewel de tarieven volgens Nederlandse normen laag zijn kunt u desgewenst van harte afdingen.

Dat geldt ook voor de becak. Buiten de kern van Jakarta vindt u becak in allerlei uitvoeringen, zelfs gemotoriseerd. U kunt een becak aanhouden op het heetste deel van de dag en midden in de nacht en, met enig geluk, zelfs midden in een zware tropische onweersbui. De becak is alleen economisch op korte afstanden van niet meer dan vijf kilometer. Als u was Indonesisch spreekt, of de becakrijder een beetje Engels zult u vaak versteld staan van zijn humor, filosofische inzichten of zijn belangstelling naar u en Nederland.

 

De culturele steden Yogyakarta (of Yogya) en Surakarta (Solo) staan bekend om hun talrijke becak, maar die zijn ook te vinden in Medan, sommige delen van Jakarta, Bandung, Semarang, Surabaya, Makassar en Bali.