Kookcursus

Sedert 2011 heeft Guesthouse Rumah Senang een kookcursus in haar programma. Minimale deelname 2 personen en maximale deelname 6 personen.

De cursus wordt door de staf van het Guesthouse in de eigen keuken gegeven. Gasten leren er diverse gerechten maken en de juiste specerijen te kiezen. Inkoop van de ingrediënten is dan ook één van de belangrijkste zaken waarbij de gasten voldoende support krijgen van één of meerdere stafmedewerkers.

Kosten voor deze cursus bedragen Euro 92,00 (2 personen) inclusief:

• Bespreking aan de vooravond van de cursus.

• Met de dokar (paard en wagen)  naar de pasar om daar onder begeleiding van een gids en/of een stafmedewerker  inkopen te doen. Met deze dokar maakt u tevens een sightseeïng door en langs het dorp Kalibaru en bezoekt u o.a. de blikslagerij, steenfabriek, pindafabriek (niet op zondag open) en diverse andere kleine huisvlijtfabriekjes.

• Helpen met het voorbereiden van de cursus.

• Het uiteindelijk koken waarbij de gasten 2 hoofdgerechten en een dessert maken.

• Diner voor 2 met twee hoofdgerechten, een nagerecht en koffie.

• Per persoon 1 glas goede wijn (indien voorradig) of bier of fris.

Voor elke persoon extra rekenen wij Euro 41,00 (inclusief dokar tour – cursus – diner)

Hieronder het verhaal van de familie Slingerland die met 6 personen deze kookcursus heeft gevolgd.

Onze reisagent in Rosmalen heeft een verzoek aan Guesthouse Rumah Senang gedaan of het mogelijk was een kookcursus te organiseren. Na wat mailtjes naar Indonesië te hebben gezonden bleek dat de staf van dit Guesthouse de uitdaging wel wilde aannemen. Op de dag van aankomst werden we allervriendelijkst door de staf verwelkomd en één van de medewerkers stond al klaar met een heerlijk welkomsdrankje. Zelf hadden mijn zus en ik de kamers in het aparte gastenhuis en Elly, mijn vriendin, had samen met haar vriend een kamer in villa. Mawar Merah, waar wij in zaten, lijkt wel een honeymoonkamer. De kamers zijn allemaal prachtig ingericht.

We zijn hier 4 dagen en voor de derde dag hebben we een kookcursus op het programma staan. Een dag hiervoor komt Imam, de gids van de vele tripjes, ‘s middags op bezoek. Het regent dat het giet.

In goed engels legt Imam uit wat we morgen gaan doen, één van de stafleden is ook aanwezig om door te nemen wat er gekookt zal worden.

Ik kies voor vis en de anderen wilden wel wat met kip maken of zo.

De volgende dag staan er drie dokars voor de poort van het Guesthouse en om half 10 vertrekken we richting pasar. Imam is een ware kenner van alle ingrediënten en met tassen vol rijden we terug naar het Guesthouse, gelukkig is het lekker weer zodat het een zeer aangenaam tochtje werd.

Alle spulletjes worden op de tafel gelegd en Lisa, de kokkin van het Guesthouse, laat samen met een hulpje zien hoe alles schoongemaakt dient te worden want zelfs de eieren worden gewassen. Alles is proper en helder en als wij éénmaal alles aan het snijden zijn zet Aris, de man van Lisa, een toepasselijk muziekje op in de woonkamer.

De mannen haken al snel af en hebben het wel gezien en laten zich verwennen op het terras door een heerlijke Bintang te drinken.

Als alles staat te pruttelen gaan wij de mannen op het terras even vergezellen al krijgen wij hier niet veel de tijd voor want ook het dessert moet worden gemaakt. Het worden deze keer vruchten met eigengemaakt ijs en de echte Indonesische Pisang Goreng.
De hulp heeft inmiddels de tafel feestelijk gedekt en wij zijn er klaar voor.

Het eten smaakte geweldig en er was natuurlijk van alles veel te veel. Ook waren we verrast toen we een heerlijk wijntje kregen aangeboden. De mannen kregen een heerlijke Bintang.

We hebben nog lang zitten natafelen.

Henriette Slingeland