Sukamade

Sukamade

 

Met onze 4WD maakt U een 2 daagse trip ( 1 overnachting) naar Sukamade waar U ’s avonds naar het strand gaat in de hoop een schildpad te zien die haar eieren komt leggen.  

Sukamade ligt in het Meru Betiri National Park.

De trip:

Dag 1

08:30/09:00 Vertrek vanaf Guesthouse Rumah Senang

12:00/12:30 Aankomst Rajekwesi (vissers dorp) – gebruik lunch en rondkijken

15:30/16:00 Aankomst in één van de gastenverblijven ( er is een gastenverblijf in het dorp en er is een gastenverblijf bij het strand.

18:00/18:30 Diner

19:00/19:30 Nachtelijk avontuur op het schildpaddenstrand

24:00 Rust

 

Dag 2

06:00/06:30 In de vroege ochtend gaat u naar het strand om daar kleine schildpadjes uit te zetten. Dit is echter nooit de garantie want er moeten wel schildpadjes voorhanden zijn die voor vrijlating in aanmerking komen. De schildjes van de schildpadjes moeten dermate hard zijn dat zij niet meer zo’n lekker hapje zijn voor de vogels.

Meestal kunt u dan daarna nog even genieten van het ontbijt.

07:00/07:00 Vertrek naar Guesthouse Rumah Senang

13:00 Aankomst Guesthouse Rumah Senang

De overnachting is in een simpele accommodatie op basis van volpension.

 

U kunt er ook voor kiezen twee nachten te boeken zodat op deze extra dag een jungle tocht kan maken (optioneel). U kunt dan zelfs op de tweede dag nog een keer het strand bezoeken (extra toegangskosten).

 

Sedert 2014 is het ook mogelijk 3 nachten te boeken waarbij u dan tevens een bezoek zal brengen aan de “Green bay”. Een mooi gebied waar U alleen per boot kunt komen. U overnacht in het plaatsje Rajekwesi in éé van de home-stays.

 

 

Hieronder een uitgebreid verslag van de tour.

Een tour die u eigenlijk niet mag missen als u Oost-Java aandoet.

Een unieke tour die u niet snel zult vergeten mede door de professionaliteit van onze agent, gids en driver.

Beiden zijn zo op elkaar ingesteld zodat succes is gewaarborgd.

Natuurlijk moet het weer wel meezitten en moet u het geluk hebben dat de reuzenschildpad aan land komt om haar eieren te leggen.

 

U vertrekt ’s morgens, nadat u eerst heeft genoten van Uw ontbijt, omstreeks 08:30/09:00 uur vanaf Guesthouse Rumah Senang met de 4WD.

Net even voor Genteng ( een plaatsje 25 km gelegen van Kalibaru ) slaat de chauffeur rechts af en worden de wegen steeds maar smaller en slechter.

De vele vergezichten zullen u steeds weer verbazen en nodigen u uit voor het maken van foto’s waarbij de chauffeur graag zal stoppen.

 

U zult spoedig in één van de vele plantages aankopen waar de gids u wat zal vertellen over de cacao en rubber.

U bezoekt, wanneer er voldoende tijd is en wanneer het weer het toe laat, een fabriekje waar men palmsap verwerkt tot palmsuiker. Leuk om dit te bekijken bij deze vriendelijke bewoners en werknemers.

 

Na een aantal controleposten te zijn gepasseerd, waarbij de gasten moeten worden ingeschreven in het presentieregister, komt u aan in het vissersplaatsje Rajakwesi.

In Rajekwesi gebruikt u de lunch en kunt u even de benen strekken door even op het strand te lopen. ’s Morgens zult u weinig bedrijvigheid aan te treffen omdat veel van de vissers nog op zee zitten. Maar de mensen die er zijn, zijn allervriendelijkst en tonen u graag hoe zij bijvoorbeeld netten repareren. In de middag echter ( bij terugkomst de volgende dag ) komt u weer in Rajekwesi. Is er voldoende tijd en is het goed weer dan kunt I wellicht wel zien hoe de vissers binnenkomen.

U zult zien dat iedereen voor elkaar klaar staat met het binnenhalen van de boten al staat daar altijd wel een kleine vergoeding tegenover en ontvangt men soms als beloning een visje of iets dergelijks. Is echter de vangst nihil dan zal je niemand horen klagen en halen ze lachend de volgende boot binnen.

 

Na Rajekwesie gaat u de bergen in en zult u de ruige jungle ervaren. Ook hier weer adembenemende vergezichten en vraagt u gerust aan de chauffeur of u een stuk voor de auto vooruit mag lopen om meer van de jungle te genieten en misschien ziet u onderweg wel apen.

De weg is ruig tot zeer ruig te noemen maar bent u éénmaal deze bergrug gepasseerd dan heeft u een voldaan gevoel en denkt u niet meer aan de volgende dag als u deze weg weer terug moet.

 

Het is een leuke ervaring als de 4WD door de rivier moet rijden ( er zijn geen bruggen ). Stapt u gerust uit, de rivier is niet diep en het is heerlijk helder water.

 

De factor tijd is in deze trip heel erg belangrijk want heeft u niet teveel oponthoud gehad en is het weer goed dan zal er wellicht wat tijd over zijn om alvast een tripja naar het strand te maken (dit is natuurlijk niet altijd zeker) waar u misschien al wat kleine schildpadjes kunt zien. Ook dit is natuurlijk niet altijd zeker maar meestel heeft de gids al wat informatie ingewonnen.

Ook is het nooit zeker maar de mogelijkheid bestaat dat u kleine schildpadjes mag uitzetten op het strand om deze zo de vrijheid te geven. Soms zal er een kleine donatie worden gevraagd die dan weer ten goede komt van de schildpadden-opvang.

Al met al een super ervaring ( vooral voor kinderen ).

 

Bent u op het strand geweest dan rijdt u in zo’n klein half uurtje weer terug naar het dorp Sukamade en al spoedig bereikt u de mess ( voormalig verblijf van de administrateur van de rubberfabriek ) waar u een kamer betrekt. De kamers zijn allen zeer eenvoudig met een zogenaamde “mandi” – bak en toilet.

U maakt snel kennis met de staf die u een kopje thee of koffie komt aanbieden.

In Sukamade is er ook nog een andere lokatie waarover wij kunnen beschikken en dit is het Guesthouse vlakbij het strand. Ook hier eenvoudige kamers.

 

Agenten proberen altijd een voorkeur accommodatie aan te vragen maar het is nooit zeker of dit gehonoreerd kan worden.

Omstreeks 18:00/18:30 kunt u aanschuiven voor het diner. Het eenvoudige diner is lekker en met zorg op tafel gezet.

Na het diner krijgt u nog even de gelegenheid u te prepareren voor de nachtelijke tocht naar het schildpaddenstrand. Het advies is een lange broek aan te trekken en sokken aan te doen. Uw broek kunt u dan in uw sokken stoppen zodat geen ongewenste diertjes in uw broek kunnen komen.

 

Trekt u ook iets aan met een lange mouw en vergeet u vooral niet in te smeren met een anti-mugmiddel.

Ook is het beter een petje of iets dergelijks te dragen want je weet maar nooit wat er uit de bomen komt vallen.

Een sarong of iets dergelijks is geen luxe want die kunt u gebruiken om op het strand te zitten.

 

Bent u aangekomen bij het bezoekerscentrum dan kunt u eventueel nog even kijken naar de kleine schildpadjes.

De nachtelijke tocht door de jungle ( een pad van 700 meter ) kunt u het beste maken door gebruik te maken van een zaklantaarn. U dient echter een aantal meters voordat u het strand bereikt de lichten te doven en geen geluid meer te maken.

 

Schildpadden zijn snel gestoord en keren direct om naar zee als zij lichten zien of geluid horen. Misschien komen ze de volgende dasg terug maar daar heeft u op dit moment niets aan tenzij U een tweede dag hebt geboekt.

 

U wordt verzocht om op het strand plaats te nemen totdat u van één van de rangers het sein ontvangt dat er een schildpad is gesignaleerd die eieren aan het leggen is. Is mevrouw schildpad éénmaal bezig dan zal zij niet weggaan en haar taak volbrengen.

U kunt dan aanschouwen hoe zij de eieren ( meestal tussen de 90 en 120 ) legt in het door haar gegraven gat.

Uitgeput bedekt ze de eieren weer en gaat ze terug naar de zee.

Rangers graven deze eieren direct op en plaatsen deze in het opvangcentrum waar de eieren na zo’n 50 tot 55 dagen uitkomen.

 

Na deze nachtelijke tocht loopt u weer terug naar de auto voor de terugtocht naar de mess. U zult zien dat inmiddels het licht is afgesloten en dat u het moet doen met een klein lampje ( nu LED maar vroeger OLIE ) of eventueel uw eigen zaklamp.

 

Omstreeks 06:00 (wanneer u nog de rubberfabriek wilt bezoeken) gebruikt u het ontbijt dat meestal bestaat uit nasi goreng. Wij brengen voor onze gasten altijd brood en beleg mee.

 

Na een eventueel bezoek aan de rubberfabriek (op zondag weinig activiteit) vertrekt u weer naar Guesthouse Rumah Senang waar u tegen lunchtijd weer aankomt.