Tour Sukamade

Sukamade is een klein dorpje aan de zuid-oost-kust van Java, geheel afgezonderd van de bewoonde wereld. Het strand van Sukamade, ook wel toepasselijk “turtle beach” genoemd, staat bekend om de grote zeeschildpadden, die hier na zonsondergang het strand op komen om hun eieren te leggen. Omdat de tocht vanuit Guesthouse Rumah Senang, Kalibaru, naar Sukamade lang is, dient u altijd in Sukamade te overnachten. Bovendien zijn de schildpadden het best ‘s avonds te spotten.

Tour Sukamade

Vanuit het Guesthouse rijdt u ‘s ochtends, na het ontbijt, met een 4WD (jeep) over rustige wegen door het prachtige landelijke zuidoosten van Java. Uw tocht voert door diverse dorpjes, door de mooie natuur, met bergen, bossen en plantages.

Onderweg maakt u diverse stops. U rijdt door diverse cacao- en rubberplantages en ziet u hoe de gula kelapa (palmsuiker) op ouderwetse wijze wordt gemaakt. Natuurlijk maakt u een stop en zal de gids uitleg geven. Als u uiteindelijk bij Rajagwesi de Indische Oceaan bereikt, maakt u daar een stop en kunt u kennis maken met de plaatselijke bevolking. Hier nuttigt u de meegebrachte lunch die bij de prijs is inbegrepen. Eventuele drankjes zijn voor uw eigen rekening.

Na de lunch begint het echte avontuur in het Nationale Park “Meru Betiri” en pas dan merkt u dat u de jeep ook echt nodig hebt. U rijdt stapvoets door het dichte oerwoud van dit ongerepte nationale park, berop- en afwaarts over een hobbelige weg met veel keien en kuilen. Voordat u Sukamade bereikt, passeert nu nog twee kleine dorpjes en moet u met de jeep diverse ondiepe riviertjes oversteken. Dit is een mooie ervaring en altijd een foto waard. Heeft u kinderen laat ze dan op de motorkap van de jeep zitten en schiet de mooiste foto’s.

In de rivier doen de dorpsbewoners de was, en nemen zelf ook een bad in het heldere water.

Daarna rijdt u door naar het kamp van de rangers of stopt u in het plaatsje Sukamade. Wij bebben de beschikking over twee locaties t.w. een eenvoudige accommodatie in het dorp Sukamade en een eenvoudige homestay, zo’n 700 meter van het strand.

Na het uitgebreide en heerlijke diner dat door onze gids in samenwerking met de plaatselijke bevolking wordt bereid, wandelt u met hem naar het strand van Sukamade ( 700 meter ). Logeert u in het dorp van Sukamade dan gaat u met een 4WD door de donkere nacht door de jungle naar het strand. Het is handig om zelf een zaklamp bij u te hebben, maar de rangers verlichten het donkere pad met flinke schijnwerpers. 

U wordt verzocht zomin mogelijk licht en geluid te maken om de schildpadden niet te storen wanneer zij aan land willen komen. Eénmaal op het strand, gaat de ranger op zoek naar schildpadden en geeft hij u een teken wanneer hij er één of meerdere heeft gevonden. De enorme zeeschildpadden, wegen tussen de 100 en 350 kilo en leggen tussen de 60 en 200 eieren. 

Het is een onvergetelijke en unieke ervaring om getuige te mogen zijn van dit natuurwonder. Het zwoegen van het vrouwtjesschildpad om eerst een enorme kuil te  graven, daarna de eieren te leggen en vervolgens het uitputtende urenlange dichtgooien van de kuil, om de precieze plaats van het nest voor roofdieren te verbergen, is aangrijpend om mee te maken.

Na dit prachtige schouwspel loopt u weer naar uw accommodatie of naar de jeep.

De volgende ochtend kunt u voor het ontbijt weer naar het strand. Meestal mag u samen met de ranger nog een aantal babyschildpadjes op het strand loslaten. Zij vinden zelf hun weg naar zee.

Na het ontbijt reist u over dezelfde moeilijk begaanbare keienweg terug naar het Guesthouse.

Onderweg ziet u in de verte de Green Bay liggen. Deze kunt u eventueel bezoeken. Het is een kleine wandeling door de jungle en over een rotspad. (U dient er wel rekening mee te houden dat aan dit extra bezoek wat kosten zijn verbonden).

Deze trip kost Euro 199,00 ( 2 personen )

Inclusief zijn: 2 daagse tocht – 1 nacht – eenvoudige accommodatie op basis van VP – Gedurende de gehele reis de beschikking over een 4WD met chauffeur en met een gids – De kosten van de chauffeur en gids – De kosten van de rangers – Lunch op de heenweg – Toegang op het strand – Toegang bezoekerscentrum – Donaties plantages – Donaties diverse fabriekjes

Niet inclusief – entreekosten van het park. Deze kosten dienen ter plaatse te worden betaald – dranken – uitgaven van persoonlijke aard – tips