Sukamade

NATIONAAL PARK MERU BETIRI.

De 2 daagse trip naar het Nationaal park Meru Betiri met Sukamade als bestemming (Een 3 daagse trip behoort ook tot de mogelijkheden zodat u een lange jungle tour kunt maken). Deze tocht wordt, afhankelijk van het aantal deelnemers, met 1 tot 3 landrovers gemaakt. Het vertrek vanuit Rumah Senang is na het ontbijt.

Indien de weg door het bos na de plantage Kendeng Lembu begaanbaar is wordt bij Glenmore naar het zuiden afgeslagen. Zo niet dan wordt pas bij Genteng naar het zuiden afgeslagen. De route voert door diverse plantages (papaya, koffie, rubber en cacao). Onderweg zal er voldoende worden gestopt voor wat uitleg en voor het maken van foto’s.

Is er voldoende tijd dan kan er nog een bezoek worden gebracht aan een lokaal gula djawa fabriekje.

De lunch wordt onderweg gebruikt bij het vissersdorp aan de baai van Rajekwesi: (let op gevaarlijke zee)

Daarna begint de jungle en is de weg heel slecht. Men kan afspreken met de chauffeur om te stoppen en een stukje vooruit te wandelen door de jungle. De chauffeur komt dan op de afgesproken tijd u achterna en dan wordt de reis weer voortgezet. De tocht door de bergen is overweldigend en het leuke aan het wandelen is dat u alle geluiden van de jungle hoort, en je je heel klein voelt tussen de geweldige woudreuzen. Als je geluk hebt kun je apen, neushoornvogels en Kalons zien (reuzevleermuizen). Na de bergrug die men overgaat daalt men af naar de plantage Sukamade. Hier moet iedereen zich melden en dan gaat het verder naar beneden naar de plantage zelf. Hier moeten ook wat riviertjes worden overgestoken (bruggen zijn hier niet aanwezig). Het laatste stuk gaat door de plantages die rond het dorpje Sukamade liggen.

De kinderen van het dorpje Sukamade willen graag op de foto en ze weten precies hoe ze de mensen moeten inpakken.

De overnachting vindt plaats in de Mess van de onderneming Sukamade of in de accommodatie aan zee.. Aankomst hier is tussen drie en vier uur en er is dan nog volop gelegenheid een wandeling te maken door het dorpje of op het strand. Hier wonen alleen arbeiders van de onderneming.

In het Nationaal park zijn slechts 2 dorpjes die langzaam verdwijnen. De concessie van de onderneming wordt door de regering niet verlengd omdat men wil dat het weer een volledig natuurpark wordt. Dit heeft tot gevolg dat de onderneming jaarlijks kleiner wordt en er steeds meer mensen wegtrekken. In het dorp is alleen elektriciteit van de onderneming en de generator gaat om 22.00 uur uit. Dan is er alleen verlichting van petroleumlampen. Als de duisternis invalt komen er honderden reuze vleermuizen over die naar de fruitbomen van de bevolking trekken.
Na het diner gaat het dan per landrover in ongeveer 20 minuten naar het strand (Indien uw accommodatie in het dorp is). Het laatste stuk, een pad van enige meters door het bos, moet te voet worden afgelegd.

 

Op het strand gaat de gids op zoek naar verse sporen en heeft hij die gevonden dan geeft hij een signaal dat men naar het nest kan komen. De schildpadden die hier eieren komen leggen variëren van 150 – 350 kilo en leggen gemiddeld 100 – 150 eieren.
De dieren zijn zo’n 2 uur op het strand om het nest te graven, eieren te leggen en het nest weer dicht te gooien. Na 55 – 56 dagen komen de eieren uit.

En als je geluk hebt zie je een pracht van een schildpad.

Omdat er veel stropers zijn wordt het nest gemarkeerd en soms direct, maar anders de volgende dag worden de eieren uitgegraven en binnen een omheining weer ingegraven. Als ze bijna uitkomen gaan de eieren naar de emmers in het gebouwtje om uit te komen. Hier laat men de jonge diertjes enkele dagen aansterken (tot het schild hard begint te worden) Het gevolg hiervan is dat 95 % de eerste 10 dagen overleeft terwijl dat percentage normaal slechts op 10 % ligt.
De terugtocht wordt via dezelfde route gemaakt en het is geen uitzondering als je onderweg zwijnen, herten of boskatten ziet.

Beide accommodaties (in het dorp en aan het strand) zijn zeer eenvoudig (geen A.C.) handdoeken en toiletpapier zullen worden meegenomen vanuit Rumah Senang.
Na het ontbijt , de volgende morgen, is er gelegenheid de oude fabriek te bezoeken en de verwerking van de latex te zien (niet op zondag).
Daarna gaat het via dezelfde route terug met soms een stop aan de baai van Rajekwesi. Hier komen rond deze tijd de vissers met de prauwen terug van hun nachtelijke vangst.
Om ongeveer 13.00 uur is men dan weer terug in Kalibaru.

Zeker een tocht die u eigenlijk niet mag missen.

De tocht naar Sukamade is op basis van vol pension (alles is inclusief zoals vervoer, gids, rangers op het strand). Exclusief zijn de entreekosten van het Nationale Park.