Wandeling door de “achtertuin”.

Rondwandeling via Glenfolloch.

Deze rondwandeling kunt u geheel zonder gids maken (er is een GPX bestand beschikbaar) door het volgen van deze eenvoudige route door de plantages, rijstvelden en kampongs.

U start bij de ingang van Guesthouse Rumah Senang en gaat rechtsaf. De weg maakt na ongeveer 100 meter een bocht naar rechts. Voor u ziet u een grijs gebouw. In dit gebouw huizen de zwaluwen. E vogelnestjes die zij maken worden geoogst.

Het gebouw passeren tot aan de rivier en deze links volgen tot aan de brug.

Dan de Kalibaru over (kali betekent rivier en baru betekent nieuw – dus nieuwe rivier).

Het pad naar de rivier gaat naar beneden en aan de overkant weer omhoog en naar rechts. Dit pad volgen tot de eerstvolgende afslag links.

Het pad was vroeger een karrespoor maar omdat er nu verschillende gewassen langs het pad worden verbouwd is het pad, vanwege het vervoer van de gewassen, wat breder. Dit pad volgen tot Glenfolloch en geen enkele splitsing afslaan.

Soms is er langs het pad begroeiing en het is altijd zaak op het pad te blijven en goed uit te kijken. U loopt uiteindelijk in Indonesië en dit is wat anders dan het bewandelen van een pad in Nederland.

Langs de beide zijden van het pad vindt regelmatig gewaswisseling plaats zodat u de ene keer een wat wijder uitzicht heeft dan de andere keer. Soms staat er suikerriet of mais. Ook komt het plots voor dat er bomen staan die gekweekt worden als schaduwbomen voor de koffieplanten.

Na zo’n 2 km komt u aan in Glenfolloch en ziet u voor u een slagboom die u dient te passeren. Glenfolloch is een gesloten gemeenschap waarbij veel inwoners op de nabijgelegen plantages en velden werken.

Na de passage van deze slagboom komt u op een grote splitsing in het dorp Glenfolloch. Hier gaat u linksaf en volgt u de weg die een klein beetje naar rechts gaat.

Na een honderd meter passeert u een school en daarna gaat weer via een hek Glenfolloch uit en passeert u weer de Kalibaru.

De weg gaan enigszins omhoog en aan uw linkerzijde ziet u een poort die u naar het plaatselijke kerkhof brengt. Na dit kerkhof gaat u na 50 meter linksaf de velden in.

Het pad dat alsmaar kleiner wordt volgt u door de diverse rijstvelden en plaatselijke bevolking. Zijwegen slaat u over.

Het pad kronkelt wat maar het is goed te zien welk het meest wordt gebruikt zodat het praktisch onmogelijk is per ongeluk een ander pad te kiezen.

Een paar honderd meter, voordat u de drukke weg oversteekt, gaat het pad stijl naar beneden en weer stijl omhoog. U volgt het pad tot aan de weg.

U steekt deze zeer drukke weg over, de route van Jember naar Banyuwangi, en na zo’n 25 meter slaat u rechtsaf. U loopt op een geasfalteerde weg.

Deze weg is niet druk al blijft het zeker goed uitkijken. Advies is om links te lopen.

U volgt de weg tot de spoorlijn en ga dan naar links (er is geen andere mogelijkheid)

De weg waar u op loopt gaat helemaal door naar Kalibaru maar u slaat af, na zo’n 2 km, links op een kruispunt met aan uw rechterhand een moskee en spoorwegovergang.

U loopt weer tot de hoofdweg en steekt over (de weg is druk). Gaat rechtsaf en bij de toko links. U komt dan weer bij Guesthouse Rumah Senang.