Treinen

TREINEN
Op Java en in sommige delen van Sumatra is een treinreis een goed alternatief om een grote afstand betrekkelijk comfortabel en voor heel weinig geld af te leggen. U kunt kiezen uit drie klassen:
1-economy (ekonomi)

2-business (bisnis)

3-executive (eksekutif)

Een economy service is niet aan te bevelen. De wagons zijn meestal propvol, de trein rijdt erg langzaam en er zijn vaak urenlange vertragingen. Er is geen air conditioning.

Business klasse is al een stuk beter. Hoewel de wagons ook geen air conditioning hebben, zijn er elektrische ventilatoren.
Gewoonlijk is er in bisnis ook een catering service. Op de tussenstations komen tientallen verkopers aan boord met een breed assortiment artikelen; van leesbrillen tot drankjes, hapjes, sweaters en tijdschriften.

 

De beste service en het meeste comfort levert de eksekutif klasse. De wagons hebben air conditioning, de rugleuning van de stoelen is verstelbaar en er is voortdurende catering, De tarieven voor een enkele reis van Jakarta naar Surabaya, een afstand van bijna 1.000 kilometer over Java, kost niet meer dan zo’n 50 Euro (voor de duurste nachttrein).

Voor Business en Executive moet u vooraf reserveren. Dat betekent soms lange tijd in de rij staan op het station. Maar gelukkig kunt u voor een kleine toeslag een kaartje bestellen via uw hotel of een reisagent.

 

Tijdens Indonesische feestdagen, zoals Idul Fitri en voor kerstmis kan het bijna onmogelijk zijn om trein of buskaartjes te krijgen. Wees in die tijd voorzichtig als u besluit een kaartje in bisnis te kopen. Als er geen stoelnummer op het ticket staat, moet u urenlang staan.