Bromo Vulkaan

Deze trip duurt 2 dagen en 1 nacht. Een deel van de nacht wordt doorgebracht in het Lava Vieuw hotel in Ngadisdri.

Vertrek is in de loop van de ochtend en via Lu majang en Probolinggo gaat het naar Sukupura en Ngadisari waar men in de loop van de middag aankomt.

 

Aan de receptie kan een jeep besproken worden. Na het diner is het het beste om gewoon naar bed te gaan.

 

Om 04.00 uur wordt u dan gewekt en in de lobby staat de koffie en thee klaar.

 

Al om 03.00 uur midden in de nevelkoude diepzwarte nacht, komt Ngadisari tot leven, hij ligt op 1868 meter hoogte. Op de parkeerplaats staat de landrover met chauffeur te wachten, en om 04.15 uur is het vertrek. Dit voert eerst steil naar beneden naar de zandzee. Door de zandzee en langs de voet van de Bromo en Batok naar de andere kant van de zandzee. (noordelijke kant) Hier gaat het steil omhoog via een smalle weg naar het hoogste punt van de kraterrand. Boven kan nog eventueel (ligt aan de tijd) thee of koffie worden gedronken, voordat men naar het uitzichtpunt wandelt, let op de temperatuur deze kan variëren tussen nul en 18 graden.

 

Op de top heeft men een prachtig uitzicht naar het oosten waar aan de horizon een blauwachtig licht verschijnt terwijl het zandmeer nog onder een dikke laag witte nevel ligt. Met een gelige schemer trekt het eerste zonlicht zijn spoor over de toppen en wanden van de bergen. Dan volgen de directe eerste stralen die het landschap roze laten oplichten – een onbeschrijfelijk opwindend kleurenspel. (houdt er rekening mee dat het ook wel eens mistig kan zijn) Naar het westen heeft men uitzicht op het Tengergebergte met de Bromo en de Batok in de zandzee met op de achtergrond de hoogste berg van Java de Mehameru (Grote Meru 3676 mtr) of Semeru. Deze vulkaan is nog steeds actief, die om de 10 minuten zwavelige rookwolken uitstoot en soms gloeiende lava uitspuwt. (‘s nachts goed te zien).

 

Nadat de zon is opgekomen gaat u weer met de jeep naar beneden, en over de zandzee naar de tempel, aan de voet van de Bromo. Vanaf hier moet gelopen worden, of kunt u een paardje huren, tot aan de voet van de trap. Het is een stevige wandeling en op sommige plaatsen gaat het steil omhoog. De trap die u daarna moet nemen heeft 255 treden naar de kraterrand. Diep uit de krater van de Bromo ontsnapt permanent witte zwaveldampen die zich soms verdichten tot wolken. Bij een wat langer verblijf gaat de bezoeker de bijtende werking van de dampen voelen, ogen en neus raken geïrriteerd. Op de steile krater wanden is de zwavel geel neergeslagen. Boven op de kraterrand heeft u een prachtig uitzicht over de zandzee tot aan de grote kraterrand. Vervolgens de zelfde weg terug naar de jeeps. Die brengt u weer terug naar het hotel waar u omstreeks tussen 08.00 en 09.00 arriveert. Hier gebruikt u het ontbijt en daarna gaat u met het zelfde vervoer weer terug naar Kalibaru.

 

Onderweg naar Kalibaru rijden we door een prachtig berggebied, langs de weg zie je regelmatig apen die bedelen om eten het is misschien verstandig om pinda’s mee te nemen, die gooi je uit het raam van de het vervoermiddel een leuk schouwspel. Verder op langs de weg in gevaarlijke bochten staan mensen die de chauffeurs een seintje geven dat het oké is, als tegen prestatie verwachten zij een muntje als beloning. Dit wordt uit het raam naar ze toe geworpen. Voorheen waren er alleen kinderen, tegenwoordig zijn het volwassenen die dit hebben ovegenomen ze zien overal handel in.

 

U komt ongeveer weer terug in Rumah Senang tussen 13.00 en 14,00 uur.