Winkelen

WINKELEN
De meeste winkels zijn zeven dagen per week open van 08:00 of 09:00 ‘s morgens tot 09:00 in de avond en zij sluiten niet voor de lunch. Indonesië is een paradijs voor shoppers.

 

In de grote steden zoals Jakarta, Bandung, Yogyakjarta en Surabaya heeft u keus uit talrijke luxe shopping malls die met gemak kunnen wedijveren met winkelcentra in New York, Londen of Singapore. Maar er zijn natuurlijk ook talrijke traditionale markten, buurtwinkeltjes, supermarkets, boetiekjes, souvenirwinkels en “antiek” winkels. Wat dat laatste betreft, antik betekent in Indonesië klassiek. Indonesisch antik is gewoonlijk pas een paar dagen of weken oud als u het koopt. U moet zeker tot koop overgaan als het (klassieke) ontwerp, het vakmanschap of value for money u aanspreken.

 

De laatste jaren zijn de kwaliteit en de variatie van souvenirs en de kunstnijverheid sterk verbeterd. En de meeste artikelen zijn goedkoop, tenzij het om houtsnijwerk van hoge kwaliteit gaat (hoogwaardig hout en hoogwaardig vakmanschap).
De beste plek voor dat soort houtsnijwerk is en blijft Bali.

 

Voor last-minute aankopen is de tax free souvenirwinkel op de luchthaven van Jakarta een goede optie. Verder is authentieke en klassieke batik z’n (hoge) prijs ten volle waard.

Indonesië is bekend om z’n 24 karaats gouden en zilveren sieraden en (half) edelstenen. Mocht u de verschillende designs niet zo mooi vinden, dan kunt u uw eigen ontwerp aanbieden. Het is meestal binnen een paar dagen gereed.

 

De export van meubilair is een belangrijke industrie. U komt vrijwel overal grote en kleine meubelfabriekjes tegen die graag uw bestelling in ontvangst nemen en u tevens alle rompslomp van de export uit handen nemen.

 

Zelfs in de meest exclusieve winkelcentra zijn kleding en schoeisel in het algemeen (veel) goedkoper dan thuis. Internationale merken zijn authentiek, tenzij ze te goedkoop zijn om waar te zijn.

 

Software en CD’s/DVD’s met muziek of video zijn doorgaans illegale kopieën. Ze zijn spotgoedkoop, meestal niet meer dan Rp 35.000 tot Rp 50.000, maar als u deze artikelen koopt overtreedt u de wet. Anderzijds is officiële software erg moeilijk of helemaal niet verkrijgbaar en voor de meeste Indonesiërs veel te duur.