Autohuur

AUTOHUUR
In de afgelopen jaren is het huren van een auto een normale en betaalbare zaak geworden. Bali is ongetwijfeld de plaats met de meeste autoverhuurbedrijven, inclusief Avis en Hertz.

Om een auto te huren moet u uw paspoort en een internationaal rijbewijs laten zien en dan bent u snel onderweg. Het is gebruikelijk dat u wegrijdt met een bijna lege tank. Niet boos worden, want zo hoort het. Men verwacht dat u de auto ook weer inlevert met een (bijna) lege tank.

 

Een halve dag een auto huren betekent dat u de auto 12 uur mag gebruiken. Een hele dag huur is 24 uur.
Indonesië kent verkeersregels, maar de meeste chauffeurs doen daar niet ingewikkeld over.

De meest gehanteerde regel is: zo snel mogelijk naar de eindbestemming, op wat voor manier dan ook. Gelukkig rijdt men meestal links, maar ook dat is geen absolute garantie. Met name fietsers, motorrijders en becak staan erom bekend dat zij zowel de linker als de rechter kant van de weg gebruiken, met name in het donker. Becaks en fietsers voeren nooit licht. Dat belooft dus onverwachte en avontuurlijke ontmoetingen in het donker !

 

Dorpelingen houden ervan om de weg ‘s avonds als ontmoetingspunt te gebruiken voor ontspannen babbels en ook om lekker op te liggen. Buitenlandse chauffeurs doen er verstandig aan om zich een uiterst ontspannen houding aan te meten en met de stroom mee te gaan.
Een alternatief voor zelf rijden is een auto met chauffeur te huren. Dat heet borongan (letterlijk: het lenen van een auto of minibus met de chauffeur). U kunt gaan waar u maar wilt en net zo lang als u wilt.

 

Indonesische chauffeurs zijn gewend om urenlang te rijden. Ze maken met gemak een ritje van 1.000 kilometer van Surabaya naar Jakarta in 12 of 15 uur, rusten een paar uur uit en rijden dan weer rustig het hele eind terug met een nieuwe vracht (passagiers). Niettemin, uit veiligheids- en humanitaire overwegingen verdient het aanbeveling om het rijden te beperken tot 8 uur per dag. De dagtarieven voor borongan liggen rond de Rp 400.000 (plus brandstof).

 

Een goedkopere manier van vervoer is een minibus met andere passagiers te delen. Deze vorm van semi openbaar vervoer heet “travel”. Er zijn talloze grote en kleine ondernemingen die zich bezighouden met deze vorm van lijndiensten tussen grote en kleine plaatsen. Een kaartje van Jakarta naar Yogyakarta kost ongeveer Rp 80.000 per persoon. Tickets zijn verkrijgbaar via hotels, reisagenten en bij gespecialiseerde agenten.