Valuta en betalen

VALUTA EN BETALEN
Indonesie’s valuta is de Rupiah (Rp). De wisselkoers fluctueert rond Rp 9.200 voor een US$ en rond Rp 13.500 voor de Euro (februari 2008).

Voor de meest recente koersen verwijzen wij naar currency converter, IMQ, Bloomberg, Yahoo of Bank Indonesia..

 

In alle grote plaatsen vindt u ATM’s (geldautomaten). In vergelijking tot banken en geldwisselaars is de koers via de geldautomaten het meest voordelig. U vindt de ATMs in alle winkelcentra, hotels, bij banken en op de luchthavens. Bij de ATMs met het Cirrus en Plus logo kunt u pinnen met in Nederland uitgegeven credit cards en ook met uw bank of giropas. Geldwisselaars (Money Changers) zijn overal te vinden.

 

Het inwisselen van Traveler’s Checks kan wat tijd kosten.
Als u dollar of eurobiljetten wisselt, moet u niet verbaasd zijn als de bank of geldwisselaar biljetten weigert die een beetje beschadigd zijn. Zij accepteren evenmin US$ biljetten gedrukt in 1996 en biljetten met speciale serienummers. Vreemde munten kunt u nergens kwijt.

 

De algemeen bekende credit cards, zoals Visa, MasterCard, Diners en American Express kunt u ook gebruiken voor boodschappen in de supermarkt (gewoonlijk met een minimum Rp bedrag, zoals Rp 50.000).

 

Wees voorzichtig wanneer u uw credit card gebruikt: houdt hem altijd in het oog. Helaas opereren in heel Azië geraffineerde en professionale credit card bendes.