Kawa Ijen Blue fire

De kawa Ijen vulkaan.

 

De kawa Ijen vulkaan, of Gunung Ijen zoals hij bij de Indonesiers heet, ligt in het oosten van het eiland Java. Het ligt op ongeveer 1 1/2 uur rijden van Guesthouse Rumah Senang (Kalibaru) en op ongeveer 1 uur rijden vanaf Ketapang waarvan je met de ferry naar Bali kunt.

De Ijen vulkaan is minder bekend dan bijvoorbeeld de Bromo vulkaan, maar zeker de moeite waard om te bekijken en ook weer totaal anders dan de Bromo. In de Ijen vulkaan ligt een een kilometer breed turquoisegekleurd meer.

 

Vanaf de parkeerplaats gaat er een pad naar de top dat soms erg steil is. Je doet er ongeveer 1 tot 1 1/2 uur over. Onderweg kun je mannen tegenkomen met twee grote manden aan een stok op de schouder die daar vier dagen per week werken om zwavel te winnen uit de vulkaan. Deze manden gevuld met zwavel wegen tot wel 100 kg. De zwavel wordt onder erbarmelijke omstandigheden gedolven en via smalle paadjes langs de kraterwand naar boven gedragen. De mannen krijgen over het algemeen goed betaald in vergelijk met ander werk in Indonesie.

 

De mannen verkopen ook souveniers die ze gemaakt hebben van de zwavelom wat extra’s bij te verdienen aangezien zwavel in de vorm van een schildpad meer oplevert.

 

Zij willen graag op de foto en zijn blij met een sigaretje want roken doen ze allemaal.

 

De mannen doe je helemaal een plezier met oude T-shirts of schoenen.

 

De meeste tours, zo ook de tour van Guesthouse Rumah Senang, vertrekken om vier uur ’s morgens zodat je vlak na de zonopkomst de vulkaan kunt bekijken. Op dit moment van de dag zijn er nog weinig wolken en heb je een beter uitzicht op het meer en de actieve vulkaan.

 

Minder bekend is dat in de Kawah Ijen vulkaan ook het mysterieuze “blue fire” te zien is. Dit blauwe vuur, dat zich nog het beste laat omschrijven als een gigantische gaspit, is alleen in de nacht te zien en blijft voor de meeste Ijen bezoekers dan ook onontdekt.

 

Deze tours worden in de meeste reisgidsen niet beschreven, waarschijnlijk omdat het niet geheel zonder risico is. Het is zeker niet verstandig om zonder gids deze tour te ondernemen omdat het verstandig blijft de afdaling midden in de nachgt met begeleiding te doen, maar het blijft niet zonder gevaar.

 

Het is absoluut een unieke ervaring.

 

Tijdens de afdaling in de Ijen vulkaan kom je mannen tegen die hier ’s nachts zwavel mijnen en met een grote fakkel voorop hun mand de berg beklimmen en afdalen. Om dit van een afstandje te zien is op zijn minst bijzonder ! Onvoorstelbaar hoe ze het voor elkaar krijgen de manden te vervoeren over een pad wat eigenlijk geen pad is. Hoe dieper je in de vulkaan afdaalt, hoe groter en beter ook het “blue fire” zichtbaar wordt. Naarmate je verder afdaalt, worden de omstandigheden ook gevaarlijker. Grote zwavelwolken worden door de wind heen en weer verplaatst.

 

De mannen die er werken helpoen je graag om zo veilig mogelijk de afdaling te maken en proberen ook dingen uit te leggen en te laten zien hoe ze hun werk doen. Vaak vragen ze hier ook een kleine vergoeding voor in de vorm van geld of sigaretten. Ja gaat tenslotte niet voor de lol nog eens extra op de meest vervelende plek staan om een foto te laten maken. Foto’s maken is sowieso erg lastig omdat het erg donker is en de omstandigheden niet ideaal.

 

Aan het einde van de trip bekijk je de zonsopkomst en kun je zodra het licht begint te worden op je gemak naar beneden wandelen. Je ziet dan ook de mensen van de “normale” tour zich een weg omhoog bikkelen naar de rand van de vulkaan.

 

Op de top van de vulkaan kan het ’s morgens flink waaien en koud zijn. Kleed je dus in laagjes die je uit en aan kunt doen en zorg dat je wat aan hebt dat de wind tegen kan houden. Een sjaal is onmisbaar, zowel voor de dampen als voor de kou in je nek bovenaan de kraterwand.

 

De onderstaande foto’s zijn copyright foto’s. Guesthouse Rumah Senang heeft een schriftelijke toestemming ontvangen van de maker Mr.Dr.Tom Pfeiffer, vulcanolist, om op deze site de foto’s te mogen publiceren.

The pictures below are copyright pictures. We have an exclusive agreement from Mr.Dr.Tom Pfeiffer, vulcanolist, for publishing some copyright pictures on this site from the Kawa Ijen and special the blue fire.

Kawah Ijen, Sulphur Mining, Indonesia
Kawah Ijen, Sulphur Mining, Indonesia
Kawah Ijen, Sulphur Mining, Indonesia